Čičmany oslávia obnovu maľovaných dreveníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Čičmany
Jeden z domov vymaľovaných ornamentmi v Čičmanoch. Foto: zilina-gallery.sk

ČIČMANY 18. decembra (WEBNOVINY) – Maľované drevenice v Čičmanoch prešli výraznou obnovou, Považské múzeum chce ich záchranu v utorok osláviť vianočným stretnutím v Radenovom dome.

Koncom minulého roka opravilo Považské múzeum posledný existujúci pavlačový objekt.

Zámerom záchrany Radenovho domu bolo predovšetkým zachovanie autenticity jedinečnej architektúry čiastočnou rekonštrukciou a výmenou poškodených prvkov, ktoré už nebolo možné zachrániť a ktoré ohrozovali trvácnosť stavby,“ povedal riaditeľ Považského múzea v Žiline Boris Schubert.

Na jar sa vďaka eurofondom múzeu podarilo zrekonštruovať Dom č. 42. „V Dome č. 42, nazývaného podľa jedného z majiteľov aj Gregorovce, bola po dvadsiatich dvoch rokoch komplexne zrevitalizovaná aj expozícia venovaná spôsobu bývania tradičnej čičmianskej rodiny,“ dodala etnologička múzea Katarína Kozáková.

V septembri dalo múzeum ornamentálne vymaľovať Radenov dom. Obnoviť charakteristické čičmianske maľby dostali za úlohu študenti Súkromnej strednej umeleckej školy v Žiline.

„Pre študentov našej školy to bola jedinečná príležitosť získať praktické výtvarné skúsenosti z obnovy pamiatkového objektu a uplatniť teoretické vedomosti v praxi. Zároveň v rámci vyučovacieho predmetu Dejiny výtvarnej kultúry sa naučili budovať si vzťah k tradičnej ľudovej architektúre,“ povedal riaditeľ školy Vladimír Dostálek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia