Zmoray nepostúpil do hlavnej súťaže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tomáš Zmoray
Foto: SITA/Gabriel Lipták

WHISTLER 12. februára (WEBNOVINY) – Jediný slovenský reprezentant v skokoch na lyžiach na XXI. zimných olympijských hrách v Kanade Tomáš Zmoray obsadil v piatkovej kvalifikácii na strednom mostíku HS-106 v areáli Whistler Olympic Park v konkurencii 51 pretekárov bez postupovej istoty 42. miesto a neprebojoval sa do sobotňajšej hlavnej súťaže. Dvadsaťročnému zverencovi trénera Milana Filipka, ktorý sa ako prvý zo Slovákov predstavil na tohtoročnom najväčšom sviatku športovcov, namerali 94 metrov. Zmoray dostal od rozhodcov 107,5 metra, čo mu napokon tesne nestačilo na účasť v 1. súťažnom kole. Na posledné 40. postupové (elitná desiatka aktuálneho hodnotenia Svetového pohára má nehľadiac na ich vystúpenie v kvalifikácii účasť v hlavnej súťaži vopred zabezpečenú, pozn.) Američana Andersa Johnsona a Čoi Heung-čula z Kórejskej republiky mal slovenský reprezentant iba jednobodový odstup, pričom skočil o 0,5 metra ďalej ako spomenuté americko-kórejské duo. Člen VŠC Banská Bystrica vo svojej olympijskej premiére tak zatiaľ nesplnil primárny cieľ, s ktorým cestoval na ZOH 2010 – byť aspoň raz v hlavnej súťaži. Druhú možnosť vo Whistleri bude mať o týždeň na veľkom mostíku HS-140.

„Nie som spokojný. Technicky to nebolo ono, neskoro som sa odrazil. Už som tu vo Whistleri skočil v tréningu aj 97 metrov,“ uviedol pre agentúru SITA v prvej reakcii Tomáš Zmoray. Víťazom piatkovej kvalifikácie sa z klasifikovaných skokanov stal Nemec Michael Uhrmann, ktorému namerali 106 metrov, za čo získal 138,5 bodu. Druhý skončil Čech Jakub Janda (105 m/135,5 b), tretí bol ďalší nemecký skokan Michael Neumayer (105,5 m/135,0 b). Z prvej desiatky aktuálneho hodnotenia Svetového pohára (SP), ktorá sa predstavila zo zníženého nájazdu a nebola klasifikovaná, si najlepšie počínal Rakúšan Gregor Schlierenzauer. Jeden zo spolufavoritov na zlato predviedol najdlhší pokus dňa – 107 metrov, lídrovi SP Simonovi Ammannovi zo Švajčiarska namerali o štyri metre menej.

Na ZOH 2010 sa súťaží podľa rovnakého scenára ako v pretekoch Svetového pohára (SP). Z kvalifikácie si vybojuje účasť v hlavnej súťaži 50 pretekárov (prvá desiatka aktuálneho hodnotenia SP má účasť vopred zabezpečenú, pozn.), z nich prvých tridsať skokanov po absolvovaní 1. kola postúpi do finálového 2. kola.

Sobotňajšie 1. kolo hlavnej súťaže je vo Whistleri na programe o 9.45 h miestneho času (18.45 h SEČ).

ZOH 2010 – skoky na lyžiach – mostík HS-106 – výsledky piatkovej kvalifikácie:

1. Michael Uhrmann (Nem.) 138,5 bodu (106 m), 2. Jakub Janda (ČR) 135,5 (105 m), 3. Michael Neumayer (Nem.) 135,0 (105,5 m), … 42. Tomáš Zmoray (SR) 107,5 (94 m) – nepostúpil do sobotňajšej hlavnej súťaže

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tomáš Zmoray